Morotspasta

Perfekta vardagsmaten. Enkel, billig, klarar sig själv i kastrullen, är nästan ännu godare i matlåda och dessutom god att göra ny rätt av. Vi gjorde en morotslasagne. Toppgott!

IMG_8798.JPG

Morotspasta för många
Riv 1kg morötter grovt. Skala och hacka 3 lökar och fräs med olja i en stor kastrull. Tillsätt morötter, 800g krossade tomater, 3 msk grönsaksfond, 3 msk tomatpuré, 1 msk balsamvinäger, 1msk honung och 1 msk oregano. Späd med vatten och låt koka under lock i 30 min. Rör ner 2dl créme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt bönpasta och en hög riven lagrad ost.

Inköpslista:
1kg morötter
3 gula lökar
800g krossade tomater
2dl créme fraiche
Bönpasta och lagrad ost
Att ha hemma: olja, grönsaksfond, tomatpuré, balsamvinäger, honung, salt, peppar, oregano,

Ps. morotspasta är gott till vanlig pasta. Vi brukar så röra ner lite kikärtor eller servera med en linssallad till.

Morot - ät den varm och med fett
Morot är rik på karoten, vilken är en provitamin A, som innebär att det kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. A-vitamin behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt.

Vill du få ut mest av moroten - ät den upphettad. Vid värmebehandling bryts morotens cellväggar vilket gör det lättare för kroppen att ta upp karotenet som sitter just i cellväggen. A-vitamin är fettlösligt så genom att äta den upphettas med lite olja tas näringen upp allra bäst!

Morot som E-nummer
Karotener som alltså förekommer naturligt i morot, användas som ett färgämne i mat och har då beteckningen E160a. Gör skillnad på E och E när det handlar om tillsatser!