Tack Jonas för potatis!

Vad hände när potatisen plötsligt hamnade på skämsbänken?!

En potatisresa som började för mer än 10000 år sen i sydamerika där indianerna odlade papan som senare blev patata (Patatas bravas då, hur gott!!) i europa och hur potatisen sen blev vår hjälte under 1700-talssvälten.

Men vad hände sen? Potatisen fick skamvrån när kolhydrater plötsligt var samma sak som socker och totalt livsfarligt. Tur tycker vi, så verkar vi fått tillbaka sansen och tack till Jonas för potatisen!

IMG_0933.PNG

Potatis är bland det godaste som finns, passar till det mesta. Tunt skivad med rosmarin på blomkålspizza, ugnsbakad, kokt, stekt, rostad, bakad. Som en knaprig råraka, i en ljummen potatissallad, som krämig puré. Säg, visst håller ni med?

Nyttigt då? Men ja! Potatis är en bra källa till vitamin C, kostfiber och kalium, den mättar bra och odlas ju här hemma så varför göra det så krångligt. 100g potatis bidrar med ungefär 17g kolhydrat och väldigt bra är att kombinera potatisen med grova grönsaker som morot och broccoli och en baljväxt som en klick hummus eller gröna bönor för att ge måltiden vad vi kallar ett lagom GL. Glykemiskt load, alltså ett mått på hur snabbt måltiden höjer blodsockret.

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Ugn 200 grader. Dela potatis och lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på lite olja och salt och ställ i ugn ca 20min.

Mixa 3dl kokta kikärtor med en klyfta vitlök, 3 msk ajvar relish, 3 msk olivolja, 1msk tahini, 1 msk pressad citron och smaka av med salt och peppar. Klicka på hummusen då 5 minuter av potatistiden återstår, strö på lite riven parmesan och låt det få färg i ugnen.

Servera med en matig sallad eller som tillbehör till exempelvis grillat.

IMG_0932.JPG
IMG_0934.PNG

Just det!
Visste du att om du kokar potatisen och sen kyler ner den så retograderar stärkelsen i potatisen. När du sen äter den kall, i en potatissallad, skivad på en smörgås eller stekt så påverkar inte längre kolhydraterna blodsockret. Det du, potatismagi!