Hej och välkommen!

HEJ! Så glada för alla er som tittar in här!

Vi älskar när ni ställer frågor, lagar maten, hänger med på våra resor, delar med er av era tips eller bara säger hej! Ni är bäst, det är lyx att få dela vår mat med er! ❤️

Vi är jätte nyfikna på er. Vem är du? Var bor du? Hur hittade du hit? Har du lagat något här du gillar? Vad är din favorit till vardagsmat? Berätta!

public.jpeg

Vi kan börja

Caroline växte upp i en matfamilj med pappa som kock och mat som familjens samlingspunkt. Hon tidigt på en pall i köket och rullade egna fiskbullar eller kokade mustig tomatsås ihop med pappa. Johanna kommer från en lantbruksfamilj, där hon fortfarande har en stark relation till det svenska jordbruket genom sin bror som idag driver lantbruk. Det är förövrigt han som förser oss med raps, ärtor och havre till alla våra matexperiment.

Med mat som intresse tidigt kändes dietistutbildningen självklar. Fyra år senare och med legitimationen i handen började vi båda jobba som kliniska dietister inom sjukvården. Vi trivdes bra men kände båda ganska snart att vi hade mer att ge, det var faktiskt inte här vi var som bäst. Vår otålighet växte och med den den dagliga påminnelsen och vetskapen om att flera liv hade kunnat räddas med ändrade matvanor. Nu växte vår övertygelse om att vi kunde göra mycket mer i förväg-för att undvika ohälsa. Vi måste bli bättre på att omsätta kostråd och vetenskap till mat på tallriken, vi måste bli bättre på att göra det gott och enkelt att äta hälsosamt!

Sagt och gjort, vi sa upp oss och det blev också startskottet för vår verksamhet där vi nu gör det vi är bäst på, lagar mat som är god, enkel och hälsosam. Helt utan förbud och dieter. 

public.jpeg
public.jpeg

Vårt jobb idag kan tyckas lite spretigt, vi får i alla fall ofta höra det. Men vi skulle säga att det passar våra otålighetsgener bra! Lycka är när vi kan införa en ny idé från en träningsresa till vårt jobb inom äldreomsorgen.

public.jpeg
public.jpeg

Idag jobbar vi alltså som ica-dietister, där vi skriver recept, arrangerar hälsomässor och utbildar medarbetarna. Vi är även på plats ute i butiken och praktiskt guidar till hälsosamma val. Vår märkning “Dietistens val” ute i hyllorna står för guidningen då vi inte själva är på plats.

I över snart 10 år har vi haft ett engagemang inom äldreomsorgen där vi nu arbetar för att måltiden ska bli en höjdpunkt på dagen, men även med utbildning och undernäring. Den offentliga måltiden är superviktig och vi jobbar även med den inom skolan, främst med menyer, utbildning och upphandling.

Vi föreläser ofta och gärna ute på företag och idrottsföreningar. Arrangerar mat, yoga och träningsresor, har börjat skriva vår första kokbok och så lagar vi så mycket mat vi bara hinner. 

public.jpeg

Känns som vi lever i matbubblan på heltid nu för tiden. Jobbar med mat och ägnar även den mesta fritiden till att läsa om mat, skriva om mat, prata mat och såklart äta mat. Med mat som äts varje dag går jobb och fritid lätt ihop och vi tillbringar därför även den mesta tiden ihop. Delar helger, semestrar, bil, kaffekopp och vänner. Ja allt utom kille brukar vi säga. Självklart planerar vi våra semestrar efter mat, för vi tycker båda att det är högst rimligt att välja resmål efter maten. Sparrisskörden på Gotland, svampsäsongen i Dalarna och kanske favoriten- sensommarturen till hjortronen i fjällen. Vissa kallar det lite kufigt – men vi säger att mat är ju livet!

Det var här det började för tio år sen. Fullt övertygade om att vi skulle finnas på plats där matvalen görs för att göra det lätt att välja hälsosamt. Nyutexaminerade och kanske lite väl naiva men övertygelsen om att göra hälsa gott och enkelt har vi kvar!

Vi eller någon av våra kollegor är ofta ute i butik- kom gärna och säg hej! vi älskar att babbla mat!

Som dietister i butik kan vi svara på frågor om allergier vikt, krångliga magar, mat och sjukdom. Vi kan också guida till bästa val i brödhyllan och kanske vår specialité, enkla, goda och hälsosamma middagar!

public.jpeg
public.jpeg

Vi älskar att föreläsa och gör det ofta. Gärna ihop med mat - frukostföreläsning är en favorit. Då bjuds det fröknäcke med citronhummus, bakad havre med choklad och tahini, blåbärs- och kokossmoothie och kaffe såklart.

public.jpeg

Mat för prestation, Hälsa och friskfaktorer, Mat för hjärtat, mat vid cancer, hållbar hälsa, FODMAP-kostbehandling vid IBS och bra mat på jobbet är några av våra titlar.

God mat som gör måltiden till en liten höjdpunkt på dagen för seniorerna på äldreboendet ligger oss varmt om hjärtat. Här finns det så mycket att göra, men kanske bäst - det går att göra enorm skillnad med pyttesmå medel. Kåldolmar, raggmunk och ostkaka brukar vara favoriter! Men den gången när det var strömavbrott och vi köpte pizza till hela gänget blev det oväntad succé!

Mat och träningsresor

Vi arrangerar mat- yoga- vandrings- och träningsresor både i Sverige och utomlands. Yoga, basta, träna och ät hälsosam och god mat i skärgården eller häng med på en vandringshelg i fjällen som vi kombinerar med yoga, föreläsningar och såklart massa mat. Vill du ha en hel vecka som bara handlar om dig - då ska du definitivt med på vår resa till Mallis!

public.jpeg
public.jpeg

Fika. Det älskar vi. Det är vad vi äter oftast som spelar roll för hälsan. Och när vardagsmaten, alltså det vi oftast väljer till frukost, lunch och mellis är näringsrik finns det absolut plats för en fika då och då. Välj då det du verkligen gillar och se då till att njuta för tusan!

public.jpeg