Kräftskiva på en tallrik

Ska vi vara helt ärliga så är just kräftskivan ingen favorit hos oss. Det är kul med själva skivan, men maten, nja ofta lite trist. Västerbottenpaj, bröd, smör, ost och kräftor är ofta standard. Kanske en sallad om man tur. Att surpla kräftor är vi egentligen helt okej med att avstå. Vem håller med?!

Men att få äta kräftorna så här- som i en krämigt god tomatveteotto med kantareller, krondil, pumpa hasselnötter, grönkål och hasselnötter. Hurra då vill vi har ha kräftskiva ofta!

public.jpeg

Förresten krondill. Har just nu fått dille på krondill. Gott på nästan allt-på ostmackan gör den succé kan vi lova. Mera krondill!

Kräftskiva på en tallrik
För fyra:
1 butternutpumpa
250g matvete
2dl vitt vin
500g passerade tomater
1 dl riven smakrik ost, ex. Västerbotten
ca 300g kantareller
ca 170g kräftstjärtar (avrunnen vikt)
1dl rostade hasselnötter
ca 40g riven grönkål
Krondill

Att ha hemma: rapsolja, salt, 2 klyftor vitlök, 1 msk tomatpuré, 2 msk grönsaksfond, 1 msk honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Skala, kärna ur och dela pumpa i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på olja och salt och tillaga i ugn ca 15 min, eller tills pumpan är mjuk.

Hacka vitlök fint. Hetta upp en kastrull eller djupare panna med rapsolja och låt vitlöken steka under ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och matvete och låt steka ytterligare två minuter. Häll på vin, buljong, honung, passerade tomater och vatten och låt koka under lock ca 15 min. Späd med lite mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Rör ner den rivna osten.

Dela kantarellerna genom att riva dem, om de är stora. Lägg i en torr och het panna och fräs tills kantarellerna släpper vätska som får ånga bort. Tillsätt då lite olja och låt kantarellerna steka tills de får lite färg.

Servering: Fördela den nu krämiga tomatkokta matveten på tallrikarna, på med pumpa och kantareller. Toppa sen med avrunna kräftstjärtar, hasselnötter, grönkål och rikligt med krondill.

public.jpeg

Preppmat
Vi passade på att lägga med några fler grönsaker på plåten som behövde bli uppätna. Rotfrukter och grönsaker som får rostas i ugn är perfekt preppmat att ha klart i kylen om inte annat.

Veteotto
Om du inte testat att göra veteotto än- gör det! Alltså som att koka risotto på matvete! Så mycket mer smak, nyttigt och klimatsmart.

public.jpeg
public.jpeg

Om någon sitter inne på ett hemligt svampställe som ni av någon anledning inte vill hålla hemligt länge - berätta för oss!! Vi är om något usla på att hitta svamp vi. Tänk om vi gör ett byte - svampställe till oss - tillagad god svamp till dig! Dröm va!