Gurkmeja – guldelixir för hälsan eller trams?

Gurkmejashots och guldmjölk på allas läppar. Om det är nyttigt? Det beror på vad du jämför med, men så fort något är super eller mirakel för hälsan så var skeptisk. Det finns inte en enda enskild sak du kan äta eller dricka som kan göra mirakel för hälsan.

Det finns idag inte någon relevant forskning som kunnat visa på gurkmejans antiinflammatoriska effekt på kroppen. Att det saknas bevis är inte samma sak som att effekten inte finns men vill du göra skillnad, fokusera på det vi vet har effekt i första hand. 

Vi har starka bevis på ett flertal saker som främjar hälsa och gör så vi undviker sjukdom så smartast är ju klart att börja där.  När vi har checkat av det vi vet fungerar, då kan vi börja toppa av med eventuella super och mirakelmedel. Om vi vill. Är ni med oss?!

Det absolut viktigaste för hälsa och för att undvika sjukdom kommer här:

1.     Hälsosam vikt.
2.     Mer bär, grönt och frukt. Mera bara!
3.     Gott om nötter, frön, oliv-rapsolja och om du vill, fisk
4.     Mindre kött (och välj det med omsorg)
5.     Gott om fullkorn och mindre vitt
6.     Så lite socker som möjligt
7.     Rör på dig! Ofta!
8.     Mindre alkohol
9.     Mat före kosttillskott
10. Stress, sömn och andning. Superviktigt! Mer om det framöver med vår favoritexpert på ämnet.

Lätt på pappret, inte alltid lika lätt att få till vardagen. Vi ska göra vårt bästa för att dela våra bästa tips och råd (med flera smarta genvägar när det behövs) för att du ska kunna checka av hälso-listan varje dag. Eller oftast i alla fall. Tänk 80% enligt listan och 20% precis vad du själv önskar och mår bra av. Ha en härlig fredag vänner!

gurkmeja1.jpeg

Men vi gillar också gurkmeja och gör både smoothie på färsk och pulver. Guldmjölk ibland också.

Guldelixirsmoothie

För 2 
1dl havtorn
2 dl fryst mango
1 banan
3 dl mandel- eller havredryck
1 tsk gurkmeja
1 krm vaniljpulver

MIxa havtorn, mango, mandeldryck, gurkmeja och vaniljpulver. Häll upp i glas och servera. Vi toppar med några hampafrön och solroskärnor vi. 

gurkmeja2.jpeg