Musslor

Ska vi ta ett musselår ihop?!
När det blir mer och mer knepigt vilken fisk vi bäst ska välja för miljön och för hälsan kan vi ju passa på att äta musslor. Näringsrika, miljövänliga och jätte gott om vi får tycka!

Just nu lagar vi moules på klassiskt vis med vin, och schalottenlök men kan nöjt meddela att kastrullen med rökt paprika, med saffran och den med citrongräs, chili och kokosmjölk lätt blev blev en tia. Dessutom, det är enkelt!

Musslor är ett bra miljöval då de bidrar till att minska övergödning. De behöver inget foder då de tar upp näringsämnen direkt ur vattnet. Musselproduktionen använder dessutom skonsamma fiskesätt.

Nä, mer musslor säger vi!

IMG_0685.JPG

Fänkålsmusslor med rökt paprika

För fyra:
Skölj musslorna och dra bort skägget. Kontrollera att alla musslor lever genom att knacka dem i bänken. Kasta de som inte sluter sig.

Skala och hacka lök och vitlök. Strimla morötterna och fänkål fint. Fräs allt i en stor kastrull med olja och paprikapulver.

Häll på vin och grädde, låt koka upp några minuter och smaka av med salt. Höj värmen till högsta, häll försiktigt i musslorna, på med en lock och låt koka ca 4 minuter, skaka försiktigt i kastrullen.

Släng de musslor som inte öppnat sig. Strö över persilja och servera med ett gott surdegsbröd. Wow så gott!

Inköpslista:
1 nät musslor
2 schalottenlökar
2 morötter
1 fänkål
2dl vitt vin
2 dl matgrädde
Persilja
Att ha hemma: 3 klyftor vitlök, olivolja, 1tsk rökt paprikapulver, salt

IMG_0683.JPG

Musslor och ostron är bra källor till bland annat protein, vitamin B12, jod och selen.

Andra miljöfördelar är att mussel- och ostronproduktionen använder skonsamma fiskesätt. Handplockade ostron är ett hållbart fiske då vilda ostronbankar bevaras och inga bifångster görs. Odlingsplatserna skapar uppväxtplatser för många marina arter, till exempel fiskar av olika arter.

(Källa: slv.se)

IMG_0684.JPG

Mera musslor i vardagsmaten! Det tar inte ens lång tid. Middag på 20, max!