Medvetet ätande

Medvetet ätande svarar på frågan HUR vi äter - lika viktigt som VAD vi äter

Medvetet ätande svarar på frågan HUR vi äter - lika viktigt som VAD vi äter

Att äta medvetet är en värdefull nyckel för att äta lagom mycket, njuta av maten och på köpet ofta få en lugnare och gladare mage. I matsammanhang brukar det benämnas som mindful eating eller medvetet ätande. 

I somras hade vi en mat- och träningsresa i Järvsö. Fokus på veckan var hur hjärnan påverkar vårt ätande och vårt mående. Vi hade både teoretiska och praktiska inslag för att både lära utifrån (vår utbildning) men även lära inifrån (lyssna på kroppens signaler) för att nå målet om en ökad medvetenhet under måltiden. På bilderna ser ni vår fantastiska tecermoni där vi efter en stunds skogsbad och meditation även tog hjälp av naturens lugn för att lyfta medvetenheten.

Vi gissar att många känner igen sig i hur man ibland hafsar i sig maten samtidigt som man kanske tittar på TV eller sitter vid datorn. När tallriken är tom, tittar vi upp och undrar lite vad det var som hände. Minns vi ens vad vi åt, hur det smakade? Och, känner jag mig nöjd? Mätt? Inte helt sällan lunkar vi ut i köket och ser om det finns något mer att äta för kroppen har inte fått möjligheten att registerna matintaget.

“När vi äter samtidigt som vi gör annat, eller när vi har ett stresspåslag äter vi ofta upp till 30% mer.“

Medvetet ätande kanske låter lite klyschigt men egentligen är det en basal förmåga som funnits med sen vår skapelse. Dvs vår matspjälkning och aptitreglering är helt enkelt beroende av att vi kopplar på våra sinnen under måltiden. Vi kanske tror att vi är bra på att göra flera saker samtidigt men vill vi att kropp och sinne ska hänga ihop så är vi tyvärr inte det.

Det handlar inte bara om vad du äter utan hur du äter det. Vi skulle vilja säga att det är allt för stort fokus på vad vi äter, enskilda näringsämnen, när vi äter, kalorier, vitaminer, kolhydrater etc. HUR du konsumerar maten skulle vi vilja säga är lika viktigt. Matspjälkningen börjar nämligen med din hjärna. Sensoriska signaler så som lukt, syn, texturer, smak och även miljön du äter i påverkar näringsupptaget och hur du mår efter måltiden.

Granskotts te i en granskog

Granskotts te i en granskog

Motsatsen till medvetet ätande kanske kan kallas omedvetet ätande och det är något som vi tror sker mer ofta än vad vi skulle önska. Omedvetet ätande är när yttre faktorer tar vårt fokus från själva ätandet och i dessa tider när vi är mer hemma kanske tv, dator, mobil, eller annat åker fram vid måltiden. Att aptitregleringen inte fungerar när vi äter framför tv-en har även visats i forskningen där man sett att matintaget ökar med 30% när deltagarna satt framför någon typ av skärm. Så hej alla hemmajobbare, stäng ner datorn när det är dax för lunch!

Tips för mer medvetet ätande:

  1. Avsätt lite tid för måltiden- även om det bara tar 15 min att laga maten

  2. Ta bort all teknologi

  3. Landa på stolen innan maten. Ta ett några lugna och djupa andetag.

  4. Tugga ordentligt - så underlättas matspjälkningen

  5. Rikta uppmärksamheten på maten. Vad doftar det? Hur smakar det? Hur känns temperaturen? Vad är det för konsistens? Olika konsistenser? Hur känns det när du sväljer? Hur känns det i magen?

    Resultat: mer mättnad, lugnare mage och mer belåten efter måltiden.

Vår favorit kock från camp järvsö :)

Vår favoritkock, Reidar från Camp Järvsö :)

Ett par djupa andetag  sänka kortisolnivåerna och öka medvetenheten- kanske inte var så dumt det där med en bordsbön innan måltiden?!

Ett par djupa andetag sänka kortisolnivåerna och öka medvetenheten- kanske inte var så dumt det där med en bordsbön innan måltiden?!

Mellanmål med teori inslag- “ lyssna inåt och ta så stort/litet mellanmål som du behöver idag” Träna dig själv “ utgå inte från färdiga portioner, ibland finns hungrigare och ibland mindre hungriga dagar. Lyssna inåt!”

Mellanmål med teoriinslag- “ lyssna inåt och ta så stort/litet mellanmål som du behöver idag” Träna dig själv “ utgå inte från färdiga portioner, ibland finns hungrigare och ibland mindre hungriga dagar. Lyssna inåt!”

Foto: Johan Cajdert (@jcajdert)

yowill food