Citrondressad matvetesallad med rostad pumpa, kål, morotshummus och svart bönbiff

A1940F2D-FF48-4F19-BCBA-E1167C045984.jpeg

Vi sa just att vi nu vill ha mustigt, varmt och grytor, inga sallader! Vi ångrar oss. Om salladen är matig, ljummen, knaprig, krämig och smakrik då vill vi äta sallad! Men det kan knappast räkans som en sallad. Mer av en matskål, eller mer poppis bowl.

Bowl eller sallad, den här rätten skapade vi inför höstens event som vi i samarbete med Springtime arrangerar på tre orter runt om i landet, The camp. En dag fylld av träning, dans, yoga och inspiration och så god mat såklart!

Vår favorit Tobias Karlsson står för dans och föreläsning som mer är som en hel föreställning. Cecila Kalsson kommer hålla i fantastisk yoga, vi kommer laga mat, bjuda på mellis och göra det vi också älskar, parata mat och hälsa i form av vår föreläsning om hållbar hälsa. Hoppas vi ses!!

Igår startade vi i Falun med nära 100 deltagare och nästa helg åker vi vidare till Sundsvall 9 november och sen Södertälje 23 november.

IMG_4576.jpeg

Citrondressad matvetesallad med rostad pumpa och kål
För dig som är van att laga vår mat, den här kan tyckas något mer tidskrävande än vardagsmaten vi gärna slänger ihop på 20 minuter. Vi gör rätten i tre delar, 1, matvetebasen, 2, bönbiff och 3, hummusen. Hummus gör vi gärna i förväg och passar på att göra extra av, för den är god på mackan, som sås och att dippa i. Biffarna gör vi faktiskt också gärna ett lass av när vi ändå är igång och har på lut i frys eller kyl. Så kvar är alltså matvetesalladen- och den är klar på 20min den! Hur du än väljer att göra, gör lite extra!

För fyra:
1 butternutpumpa, ca 400g
1 liten vitkål, ca 300g
2dl matvete
0,5dl solrosfrön
0,5dl sesamfrön
1 citron, zesten och 2 msk juice

ruccola

Att ha hemma: rapsolja, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk honung, salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Skala och dela pumpan i mindre bitar. Klyfta vitkålen i mindre klyftor. Lägg pumpa och vitkål på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja, salta och rosta i ugn ca 15 minuter.

Koka matvete enligt anvisningar på förpackningen. Rosta solrosfrön och sesamfrön i en torr panna och häll upp på ett fat.

Blanda dressing av 0,5dl rapsolja, citronzest, juice dijonsenap och honung och smaka av med salt och peppar. Blanda dressingen med matvete och rostade solros- och sesamfrön.

Servera matvetesalladen ljummen (kall går ju också fint) med rostad pumpa, kål, nystekt bönbiff, en klick morotshummus och ruccola.

A80B42B6-FC86-4053-9C6C-C656D23A848B.jpeg

Svart bönbiff med krisp

För fyra:
3dl kokta svarta bönor (1 tetra á 380g, sköljda)
1 dl rostade pumpakärnor
100g halloumi
1 dl hackade färska örter (t.ex. timjan, persilja)

Att ha hemma: 1 klyfta vitlök, 3 msk potatismjöl, chiliflakes, salt, peppar, rapsolja

Gör så här:

Mixa bönor och pumpafrön grovt. Riv ner vitlök och halloumi och blanda med potatismjöl, örter och 2msk olja. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Forma smeten till biffar och stek i en panna med olja, ca 4 min på varje sida.

morotshummus.jpeg

Rostad morotshummus

ca 4dl
500g morötter
3dl kokta gula ärtor eller (1 tetra á 380g, sköljda)
1 citron - 1,5 msk citronjuice
1 msk tahini
Att ha hemma: rapsolja, 1 klyfta vitlök, 0,5 tsk gurkmeja

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Dela morötter i mindre bitar, lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och rosta i ugn ca 15 minuter.

Mixa ärtor eller kikärtor med morötter, 4 msk olja, vitlök, citronjuice, tahini och gurkmeja tills hummusen är slät. Späd med vatten till önskad konsistens.

B54D3F97-A9E5-4B1E-A7FB-80655476C57B.jpeg
yowill food