Tomat är det inte nya avokado!?

Vi skulle kunna bestämma att vi byter ut några av avokadomackorna till dilliga tomatmackor. Och kanske väljer bort avokadon i smoothien och istället tar blomkål (gott krämigt) mer spenat och gröna ärtor. Vi skulle kunna göra guacamole på gröna ärtor. Det skulle vara bra för miljön det, vi ska göra vårt bästa!

Avokadon fraktas ofta långt och kräver ofantliga mängder vatten vid odlingen. Dessutom gissar vi den bidrar till en del matsvinn då den i alla fall hos oss tyvärr hamnar i sopporna lite för ofta då den är brun eller trådig fast den är fin på utsidan. Vi kanske är usla avokadohittare bara men ändå.

public.jpeg

På temat tomat kommer här vår favoritsoppa. Enkel att göra och god i matlåda. Av kladdig erfarenhet kan en termos vara bättre om du inte har en garanterat tät låda du. Tomat är himla bra att äta tillagad för antioxidanten lykopen blir då lättare för kroppen att ta upp.

public.jpeg

Tomat & Fänkålssoppa

För fyra:
2 st fänkål
1 gul lök
1 burk passerade tomater á 500g
3 dl tomatjuice
2 dl matlagningsgrädde (eller havregrädde)
1 dl riven lagrad ost

Att ha hemma: 2 msk olivolja, 2 msk balsamvinäger, 3 msk grönsaksfond, 0,5msk honung, salt och svartpeppar

Tillagning:
Skala och hacka lök och skär fänkålen i bitar. Hetta upp olja i en kastrull, häll i lök och fänkål och låt de mjukna. Tillsätt passerade tomaterna, tomatjuice och fond, balsamvinäger och honung och låt koka 15min. Rör ner grädde och ost, smaka av med salt och peppar. (Obs koka inte soppan efter att osten gått i)

public.jpeg