5 steg mot en godare & nyttigare vardag

Det är inte för inte det heter matVANOR. Vad vi äter beror ofta mer på en vana och inte på ett medvetet val, speciellt i vardagen då vi ofta handlar per automatik. Här kommer 5 steg som lätt kan bli till bra vanor på vägen mot en enklare, nyttigare och godare vardag!

_MG_8320.jpg

1.Njut av maten och skippa dåligt samvete

o   När vi envisas med att kategorierna mat som bra och dåligt så händer det konstiga saker i vår hjärna. Mat som hamnar i kategorin ”dåligt” eller har en stämpel med ”förbjudet” på sig gör att njutningen blir ännu större och vi tenderar att äta större mängd. Så skippa etiketter – hälsa är så mycket mer än maten på tallriken. Du är expert på din kropp, lyssna in och låt den guida dig. Ät och njut av det du äter!

_C8A6471.jpg

2. Lägg till en god vana

o   Börja där du är idag och lägg till bra saker så försvinner ofta något annat på vägen. Låt det ta lite tid! Det finns inga förbud och det finns inga rätt och fel, men det finns mer och mindre. En morot i handen när du lagar mat, en frukt på jobbet, fullkornsbröd till frukostmackan, bär i yoghurten. Vad lägger du till?

make it happen.PNG

3. Planera en veckomatsedel

o   Investera en kvart och skriv en veckomeny och inköpslista. Slipp den eviga frågan ”Vad blir det till middag?” På köpet kan vi kan lova att du sparar många kvartar under veckan!  


_MG_8352.jpg

4. Preppa för att spara tid i vardagen

o   Vårt kanske viktigaste trick för att få till hälsosam och god vardagsmat är att, håll i dig, laga lite extra när du ändå är igång. Det måste bli minst en matlåda av varje måltid är vårt motto! 

o   Ett annat bra trick tycker vi är att försöka tänka till innan hungern slår till. (För då vill vi ändå bara ha snabb energi och väljer då gärna mindre nyttigt) Konkreta tips är att blanda en stor skål med övernattad gröt och göra en stor kanna smoothie – så har du frukost och mellis preppat för veckan klart i kylen. När du ändå är i farten gör du en stor veckosallad på typ hyvlad vitkål, riven morot och smörbönor i en god vinegrette, den håller flera dagar i kylen, 

En av våra favorit till veckosallad kommer här: Skala och riv 400g kålrot och 400g morot grovt i en bunke. Skala och finriv ca 6 cm ingefära och blanda ner i bunken tillsammans med 1msk soja, 0,5dl sesamolja och 2msk olivolja. Smaka av med limejuice och dra några drag med pepparkvarnen. Klart!  

En av våra favorit till veckosallad kommer här: Skala och riv 400g kålrot och 400g morot grovt i en bunke. Skala och finriv ca 6 cm ingefära och blanda ner i bunken tillsammans med 1msk soja, 0,5dl sesamolja och 2msk olivolja. Smaka av med limejuice och dra några drag med pepparkvarnen. Klart!  

_C8A2057.jpg

5. Ät medvetet - med alla sinnen

o   Vi tror vi är bra på att göra flera saker samtidigt men tyvärr är vi inte det, åtminstone inte när det handlar om ätande.  Är vi distraherade när vi äter (mobil, TV, annat stök)  har vi stängt av kroppens sinnen som har en viktig funktion i  aptitregleringen vilket medför att hunger- och mättnadssignalerna inte hinner med. Är vi dessutom stressade så ökar stresshormonet kortisol, vilket verkar aptitstimulerande och gör så att vi äter mer än vad vi behöver. Dessutom är kroppens uppmärksamhet inte på maten, vilket gör att kroppen inte hinner förbereda sig på att sätta igång med matspjälkningen och det gör att vi lätt känner oss uppblåsta efter en måltid. 

 

o   Så även om middagsfixet bara tar en kvart, låt måltiden få ta lite tid. Ta några djupa andetag innan du börjar äta. Vad är det du äter? Hur doftar maten, vilka konsistenser finns och hur smaker den? Fokusera på ätandet och låt det ta sin tid. Resultatet blir ökad tillfredställelse, nöjdhet, lättare matspjälkningen och aptitregleringen hinner med. Win win!

 

Ät och njut- låt stora drömmar bli små vardagsval! 

 Och till sist vill vi såklart passa på att tips om vår nya kokbok “Grönare Middagar” som svarar på frågan vad blir det till middag. Över 50 lätta, goda och nyttiga recept. Introducera en ny rätt i veckan och du får en ny god vana hela året.

Vår andra kokbok på temat god , nyttig och enkel vardagsmat. Klicka på bilden så kommer du direkt till adlibris där du kan köpa boken.

Vår andra kokbok på temat god , nyttig och enkel vardagsmat. Klicka på bilden så kommer du direkt till adlibris där du kan köpa boken.

Fick du några tips och idéer, dela gärna denna text med någon du tror skulle bli glad av den!

 Kram från oss /Johanna och Caroline

 
yowill food