Rostade betor med tahinisås, zaátar och mikrogrönt

public.jpeg

De som känner oss vet att vi ofta pratar om fullkorn. Alltså när man använder hela sädesslaget i exempelvis ett fullkornsmjöl, eller som i hel matvete och mathavre. Eller pratar om fullkorn, vissa skulle nära kalla det tjata. Men någonstans i tiden när alla plötsligt skulle välja bort kolhydrater så hängde tyvärr fullkornet med. Kolhydrater från vit pasta, vitt ris, bullar och saft är inte samma sak som kolhydrater från fullkorn. Fullkorn är supernyttigt, och viktigt! Bidrar med fiber, mineraler, vitaminer och bioaktiva ämnen som verkar skyddande. Så mer fullkorn till folket!

När vi kom på att vi skulle rosta matvetet i ugnen, fick vi med oss även de lite mer skeptiska matgrynsätarna. Så vill du ha den här rätten lite mer matig, koka matvete och strö på plåten med betorna och låt rosta med de sista 10 minuterna.

public.jpeg

Rostade betor med tahinisås, zaátar och mikrogrönt
4 portioner

12 rödbetor
8+ 1 skalade vitlöksklyftor
1dl tahini
2 msk pressad citron
50g ruccola eller groddar
1 dl rostade pumpafrön
1 tsk zaatar

Att ha hemma: salt, rapsolja, 0,5tsk kummin

public.jpeg

Gör så här:

1.  Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba och dela betorna i mindre bitar.  Lägg betorna och 8 vitlöksklyftor i en ugnsplåt.  Ringa på olja och salt och rosta i ugns tills betorna är mjuka, men med en kärna kvar i mitten, ca 20 min.

2.  Mixa tahini med citronjuice, kummin, vitlök och salt. Späd med vatten till önskad konsistens. 

3. Ta ut betorna från ugnen, strö över ruccola, ringla över tahinisåsen, strö över zaátar och lägg på pumpafrön.

public.jpeg