Morotssoppa med lime & kokos

Johanna sa en gång “det känns verkligen i kroppen att den här soppan gör gott” Hur hon exakt menar vet jag inte men håller klart med om att den liksom värmer upp inifrån och är extra god när det som nu är lite ruggit ute. En klar favoritsoppa hos oss!

Kanske kul att veta är att morot är en av de grönsaker som man skulle kunna säga är nyttigare att äta tillagad än rå. Anledningen är att, när moroten finfördelas och hettas upp, och dessutom intas ihop med fett så kan kroppen ta upp dess innehåll av betakaroten så mycket bättre! Och betakaroten är en antioxidant och också en så kallad provitamin A, som betyder att den kan omvandlas till vitaminet i kroppen.

AF0AF935-CD48-4E3D-ABBC-9B6A88E2516A.jpeg

Morotssoppa 6-8 portioner

Tid: 30 min

Du behöver:
2dl röda linser
2 klyftor vitlök
6 cm ingefära
1 röd chili
1 kg morötter + 2 morötter till
0,5dl riven kokos
2 tetra kokosmjölk, á 250ml
1 lime, juicen

Att ha hemma: 2 msk rapsolja, 2 msk grönsaksfond, salt och peppar

Gör så här:

  1. Skölj och koka linserna enligt anvisningar på förpackningen, men var noga så de inte kokar för länge och tappar spänsten.

  2. Skala och hacka vitlök och ingefära. Hacka chili och slanta alla morötter, utom två.

  3. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs vitlök, ingefära och chili tills löken mjuknat. Tillsätt morötter och fond. Fyll på med vatten så att morötterna precis täcks och låt koka tills morötterna är mjuka, ca 15min.

  4. Riv de två sparade morötterna grovt och blanda med kokta linser, kokos och lite limejuice

  5. Häll av lite av kokvattnet men spara det. Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölk, späd med kokvattnet tills önskad konsistens och smaka av med limejuice, salt och peppar.

  6. Servera soppan het och toppa med det smaksatta morotsrivet.

9A91DE8C-9FA5-4113-A833-246FB9A6FEB6.jpeg