Tillräckligt nyttigt och lagom onyttigt tack!

Nyttigt eller onyttigt? Vill du också gärna placera det du äter i ett fack? Jo men då är du inte ensam, mer som de flesta faktiskt! De flesta av oss vill gärna kategorisera det vi äter som bra eller dåligt, kanske i viljan att skapa lite mer balans. Men vet du, genom att kategorisera mat på det viset skapar vi ofta onödiga och ofta ovälkomna känslor av skuld som i slutändan gör att vi ofta äter sämre och dessutom mår sämre. Onödigt!!

9BED880A-5911-4B1B-8A1D-C3DD25F229A3.png

Så även om det är jätte viktigt VAD vi äter så är det minst lika viktigt HUR vi äter, och hur vi känner inför mat och ätande. Att bara äta “bra” och “nyttiga” saker men under en strikt och kontrollerad plan, det är inte hälsa. Att till huvuddelen äta bra och näringsrik mat, och att ibland, lagom ofta välja det där du verkligen älskar (men som kanske inte ligger högst upp i näringstoppen) men att få dåligt samvete efter, det är inte heller hälsa. Dessutom kommer du mest troligt inte känna dig så nöjd och belåten efter det där goda. Du kommer enklare kunna äta lite till, bara för den negativa känslan av att du gjorde något mindre bra.

Känner du igen dig och är det kanske något du skulle vilja ändra på? Bra! Det låter sunt. Det kommer inte ske över en natt, nya vanor gör sällan det. Men nu är du medveten om fenomenet och det är ett bra steg på vägen. Nästa är att försöka identifiera vad i det du äter som du lägger i bra-facket och vad du lägger i dåligt-facket. Sen att sudda ut linjen däremellan. Lyssna inåt, vi vet att du är smart och klok nog att veta vad din kropp näringsmässigt behöver. Fyll på med det! Sen finns det utrymme kvar till det där som just du njuter av. Och det äter vi helt utan negativa känslor. NJUT av det du äter, låt det fylla dina sinnen!

En till vinkel är att fundera på hur saker som ofta ses som onyttigt just måste vara det. Pizza och glass kan vara precis hur näringsproppade som helst, det handlar ju såklart om hur du gör dem. Bre hummus på ett libabröd, massera kål i olja och strö på pizzan ihop med mandel och en god dressing- vad blir det? Jo god OCH nyttig pizza! Tror du oss inte, bläddra till sid 66 i vår bok så hittar du vår goda och nyttig libapizza. Och glass av svartvinbär med pistagegross, jo tack, nyttig och god den med! (sid x i vår första bok)

Vi säger: skippa etiketter – hälsa är så mycket mer än maten på tallriken.

Vi är ju inne på 2020 talet och ett nytt mindset borde vara mat-FRIHET. Tänk så här istället, jag är sugen på en muffins, ät den och njut. När njutningen kopplas på använder vi också alla våra sinnen mer, detta leder då till att kroppen hinner registrera att vi äter och vi blir helt enkelt mer nöjda. Vilket också resulterar i att vi nöjer oss med en mindre portion. Smart va!

Nu blir det lite historia lektion med det är så intressant… Hur vi associerar kring mat var nämligen något man studerade så tidigt som på 80 talet. Det kallas den franska paradoxen: trots att det franska folket åt mer fett och vin hade de ändå en god hälsa jämfört med amerikaner. Man började då intressera sig för vad maten symboliserar. I Frankriske var det njutning och för Amerikaner ett nytto- perspektiv. Med det som bakgrund kan vi ju ställa oss frågan hur hälsosam den Svenska växande mattrenden “fri från” är. Fokus borde istället ligga på vad maten ger ihop med att hur den äts- dvs fri från skuld och skam, heja njutning säger vi.

IMG_7818.jpg

Den förbjudna frukten

Och när vi ändå pratar om att kategorisera mat, måste vi ju nämna Eva och Adam. För vist mins man bibelberättelsen om Adam och Eva som förbjöds äta frukten från livets träd. Liknande berättelser finns i judendomen och isalm så att kategorisera/förbjuda mat är något vi gjort sen begynnelsen men nu är det dax för en ändring, ett litet blogg inlägg kanske blir ett litet steg på vägen :).

Vi är komplexa och därför kan vi inte se maten ur enbart ett fysisologiskt perspektiv. Vad vi behöver stämmer inte alltid överäns med vad vi vill ha. Kropp och psyke hänger ihop. Med det sagt vill vi skicka över bollen till dig, “Du är expert på din kropp, lyssna in och låt den guida dig”.

Njut av maten och skippa dåligt samvete

yowill food1 Comment