Ramen med tofu & citrongräs

Gissar vi är fler som gillar härligt smakrika, varma buljonger med tuggiga nudlar och krispigt goda tillbehör. Det är ju buljongen som är huvudstjärnan i rätten och lyckas man med den så är man nästan hemma. Har vi tid så kokar vi en favoritbuljong på purjolök, kombualg, bonitoflingor, kycklingskrov, ingefära och vitlök i flera flera timmar. Men nu ville vi hitta en vardagslösning, som gör att vi kan äta vardagsramen en tisdag, fast vi kommer hem efter sex och inte förberett ett skvatt. Så här kommer vår vardagsramen, klar på en halvtimme. (men har du tid nån dag, så gör gärna lång-varianten!)

BILD-Ramen1.jpg

Ramen med tofu och citrongräs,

Ingredienser, fyra portioner:
10cm ingefära
1 röd chili
1 citrongräs
2 umamibuljongtärningar
1 msk fisksås
1pkt ramennudlar á 200g
1 pkt tofu á 400g
250g champinjon
1 pkt frysta sojabönor á 250g
1 kruka koriander

Att ha hemma: 1+1 klyfta vitlök , 2msk japansk soja, 1 msk socker, olja, sesamfrö

BIld Ramen 2.jpg

Gör så här:
1. Skala och skriva ingefära och 1 klyfta vitlök tunt. Strimla chilin. Banka på citrongräset med baksidan av en kniv, dela på längden och strimla den fint. Häll över allt i en kastrull och fyll på med 12dl vatten, buljongtärningar, soja, fisksås och socker. Koka upp och låt koka ca 15 minuter.

2. Koka nudlar enligt anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten.

3. Lägg tofun hel mellan hushållspapper och pressa ut vätskan. Dela den i mindre fyrkanter, vänd runt i soja och stek sen i en panna med olja tills tofun får lite färg och lägg upp på ett fat.

4. Dela champinjoner i skivor och skala och hacka en klyfta vitlök och stek i tofu-pannan med olja tills champinjonerna får färg

5. Fördela nudlar, tofu, champinjoner, sojabönor, spenat i fem separata högar i fyra djupa skålar. Häll på den heta buljongen och strö över sesamfrön och koriander och servera direkt.